Putin a trimis aproape 100.000 de ucraineni refugiați în Orientul Îndepărtat și chiar în Cercul Arctic

de: Elena Avramescu
12 04. 2022

Mii de ucraineni sunt mutați la kilometri depărtare de casele lor și în regiuni îndepărtate ale Rusiei, susțin documentele Kremlinului. Refugiații, despre care se spune că vor fi interogați ore întregi și mutați în autobuze, ar fi trimiși în Cecenia, Daghestan și până la Sahalin, cea mai mare insulă din Rusia situată la nord de Japonia, în Oceanul Pacific, relatează Daily Mail.

100.000 de ucraineni refugiați în Orientul Îndepărtat și Cercul Arctic

Potrivit decretului, niciunul nu este trimis în cele mai mari orașe ale Rusiei, Moscova și Sankt Petersburg, dar se sugerează că unele ar putea merge la Magadan, de-a lungul estului îndepărtat al Rusiei, și Murmansk, în extremul nord-vest al țării.

Kremlinul a emis luna trecută un ordin de urgență, de a muta 95.739 de persoane în regiuni îndepărtate din țară, spunând că Guvernul „aprobă repartizarea” cetățenilor Federației Ruse, Ucrainei, Donețk și Lugansk către „entitățile constitutive ale Federației Ruse”.

S-a spus că decretul include prevederi privind trimiterea a 11.398 de oameni în Siberia, 7.218 în Orientul Îndepărtat și 7.023 în Caucazul de Nord, regiunilor fiind spuse că ar trebui să actualizeze Moscova cu privire la sosiri lunar.

Se întâmplă în momentul în care Rusia a „dezlănțuit arme chimice asupra Mariupolului”, trupele ucrainene susținând că au fost lovite de un agent aruncat de o dronă, lăsându-i în imposibilitatea de a respira și amețiți după cum primarul orașului asediat dezvăluie că peste 10.000 de civili în conflict au murit, așa că departe.

Detaliile asupra atacului, prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, spun că o „substanță otrăvitoare de origine necunoscută” i-a determinat pe apărătorii orașului să sufere de simptome, inclusiv probleme de respirație, „insuficiență respiratorie”. Presupusul atac a avut loc la doar câteva ore după ce un general pro-rus din Donbas a părut să promoveze ideea de a folosi arme chimice, spunând presei de stat că „va scoate ucrainenii din subteran”.

Între timp, Parlamentul ucrainean a transmis pe Twitter că a primit informații despre forțele ruse care au tras „acid azotic” în regiunea Donețk. Nu este clar dacă incidentele sunt legate. Acesta i-a avertizat pe localnici să poarte „măști de protecție pentru față îmbibate în soluție de sifon”.

Urmează un avertisment din partea Ministerului Apărării de ieri, care sugerează că Rusia ar putea apela la utilizarea unor bombe mortale cu fosfor pe fondul încercărilor de a sparge în cele din urmă rezistența eroică din Mariupol. Deși nu este strict considerată o armă chimică, substanța arde puternic și poate provoca răni îngrozitoare, iar utilizarea ei asupra civililor constituie o crimă de război.

Oamenii care încearcă să fugă de la Mariupol asediat au primit, de asemenea, documente care susțin că trupele ucrainene au bombardat orașul asediat. Potrivit publicației, ziarul susține că persoana semnatară este o victimă a încălcării Convenției de la Geneva de către Ucraina.

Rapoartele spun că refugiații, dintre care unii ar fi interogați ore întregi de trupele Kremlinului, sunt apoi trimiși în Rusia, deoarece nu mai există unde să plece de la Mariupol. Lupta de a părăsi Ucraina, unde 10 milioane de persoane au fost strămutate de la invazia lui Putin, vine în urma invaziei Rusiei din 24 februarie.

„În timp ce restul Europei, inclusiv Irlanda, a făcut un pas pentru a primi un număr semnificativ de refugiați din Ucraina, răspunsul nostru în Marea Britanie a fost dureros de lent”, a declarat Enver Solomon, CEO al Consiliului pentru Refugiați.

Doar 1.200 de refugiați au sosit în Marea Britanie în cadrul schemei de sponsorizare Homes for Ukraine, o zecime din vizele acordate. Ministrul de Interne, Priti Patel, și-a cerut scuze pentru întârzieri.